Sieniapaja 
 Ratkaisevaa ruokasieniosaamista. 

 

Sieniä kotoa

Haluaisitko syödä tuoreita sieniä läpi vuoden? Sieniä on helppo kasvattaa kotona. Osterivinokkaasta (Pleurotus ostreatus) on yksinkertaisinta aloittaa.

Sienten kasvattamisen alkuun pääsee esimerkiksi Helsienen aloituspaketilla ja Lapselliset miehet -blogissa kerrotuilla ohjeilla. Me tarjoamme kurssin, jolla kerromme, kuinka voit kasvattaa sieniä omiksi tarpeiksi lopun ikääsi.

Osterivinokas, helppo kasvatettava

Osterivinokkaan viljelyyn tarvitaan puhdas muoviastia tai pussi. Se täytetään kasvualustalla, joka on esimerkiksi olkipellettiä tai käytettyä kahvinporoa. Kasvualustaan sekoitetaan osterivinokkaan ymppiä, jota voi tilata nettikaupoista. Astia tai pussi jätetään huoneenlämpöön ja odotetaan nelisen viikkoa, jolloin sienet työntyvät esiin astiaan/pussiin tehdyistä rei'istä. Kuudessa päivässä sienet ovat valmiita korjattavaksi.

Youtubesta löytyy määrättömästi videoita osterivinokkaan kasvattamisesta. Esimerkiksi tässä kerrotaan, miten sieniä kasvatetaan oljessa (englanniksi), ja tässä, miten homma toimii kahvinporoissa (suomeksi).

Kuvissa yllä näkyy kasvualusta, valkoinen sienirihmasto, kahdessa kuvassa sienenalkuja ja viidennessä kuvassa korjuukypsiä vinokkaita.

Viimeisessä kuvassa on poimintoja osterivinokkaan ravintosisällöstä.

Sienet osana kiertotaloutta

Maailma on pullollaan kahviloita ja ravintoloita, joiden käytetyt kahvinporot päätyvät biojätteeksi. Se on kyllä höhlää, sillä kahvinporoissa voisi kasvattaa erinomaisia ruokasieniä!

Osterivinokkaan avulla puhdistetaan myös maaperää. On se vekkuli eläjä!

Kurssipalautetta

Topin vetämä osterivinokaskurssi Joensuun kansalaisopistolla sai hyvää palautetta. Kysymykseen "mikä oli erityisen hyvää kurssilla" vastailtiin tällä tavalla:

  • "Kaikki! Ihan kädestä pitäen opetettiin alusta asti miten tehdään."
  • "Innostava vetäjä, joka osasi asiansa ja osasi antaa tilaa myös muille."
  • "Omien sienikasvattamoiden teko ja ohjaus siihen. Verkostoituminen kurssilaisten kanssa."