Sieniapaja 
 Ratkaisevaa ruokasieniosaamista. 

Mitä Sieniapaja tekee?

Tarjoamme ruokasieniin liittyviä asiantuntijapalveluita yksityisille, yrityksille ja yhteisöille. Järjestämme esimerkiksi ruokasieniin ja sienten kotikasvattamiseen liittyviä kursseja ja luentoja sekä opastamme sieniretkillä.

Emme viljele sieniä kaupallisessa mittakaavassa emmekä myy sienten viljelyyn liittyviä tarvikkeita.

Yritys toimii Joensuussa, mutta toimialueena on koko Suomi.

Mikä on Sieniapajan missio?

Työskentelemme sellaisen maailman puolesta, jossa mahdollisimman moni pääsisi haltioitumaan sieniapajan äärellä metsässä tai kotona. Teemme töitä sen eteen, että aiempaa useammat saisivat aiempaa useammin terveellistä ja maukasta sieniruokaa.

Sieniapajan tavoitteena on saada ohjattua teollisuuden ja maatalouden sivuvirtoja osaksi ruuantuotantoa.

Intohimona ruokasienet

Apajaksi sanotaan paikkaa, jossa on paljon syötäviä luonnonantimia. Sieniapaja voi löytyä metsänotkelmasta tai rantakoivikosta, mutta sellaisen voi perustaa vaikka takkahuoneeseen tai takapihalle.

Sienet ovat maukkaita ja terveellisiä. Ne sisältävät paljon proteiineja, kuituja, hivenaineita ja hyödyllisiä fytokemikaaleja. Sienten terveysvaikutukset kiinnostavat yhä enemmän niin tutkijoita kuin sienten syöjiä.

Proteiinipitoiset sienet ovat tärkeä osaratkaisu maapallon ruokaongelmaan. Lisäksi ne voivat auttaa mikromuovin ja maaperän saastumisen kaltaisten viheliäisten ongelmien ratkaisussa.

Ihminen Sieniapajan takana

Sieniapajaa pyörittää Topi Linjama, filosofian maisteri, musiikkitieteilijä ja tekstinteon ammattilainen. Ruokasieniä hän on harrastanut intohimoisesti parikymmentä vuotta. Topi on Pohjois-Karjalan Sieniseuran sihteeri.

Topi on avustanut mm. Suomen LuontoaMaaseudun Tulevaisuutta ja Lapsen Maailmaa. Hän on kirjoittanut tuhansia lehtiartikkeleita, blogitekstejä, kolumneja ja pakinoita, toimittanut kirjoja, kirjoittanut runokirjan Varjo tarttuu peiliin (Kirjokansi 2018) ja vetänyt kirjoittajakursseja. Uusin teos, musiikkitiedettä popularisoiva Matkaopas Matteus-passioon, (2020) sai sanomalehti Karjalaisen Vuoden kulttuuriteko 2020 -palkinnon.

Topi toimi isätyöntekijänä Pelastakaa Lapset -järjestössä 2014-17 ja sai 2018 STM:n Vuoden isä -tunnustuspalkinnon.

Syksyllä 2022 ilmestyi ensimmäinen Topin tekemä sienikirja Parhaat ruokasienet selkokielellä (Kirjokansi). Kirjassa esitellään noin 30 yleistä ja helposti tunnistettavaa ruokasientä sekä vaarallisimmat myrkkysienet.